Na more bez gužvi i granica: Puštena u promet cesta Stolac-Neum (VIDEO)

Nakon decenija iščekivanja da se ovaj projekt za koji je javnost u Bosni i Hercegovini bila vrlo zainteresirana pokrene sa mrtve tačke, cesta Neum-Stolac konačno je u potpunosti u funkciji. U punom profilu puštena je u promet 1. juna.

Tokom turističke sezone koja se već zahuktava u jedini bh. grad na moru, Neum, posjetioci će moći otići bez čekanja na granicama i bez gužvi, što će svakako utjecati i na poboljšanje turističke potražnje.

Izgradnja i puštanje u promet ove ceste pozitivno će utjecati i na Stolac u smislu većih posjeta turista ovom gradu kao usputnoj destinaciji na putu prema moru.

Podsjećamo, radovi na cesti trajali su nekoliko godina. Od Stoca do Neuma sada će se stizati za 25 minuta.

Za cjelokupan projekt izgradnje magistralne ceste M-17.3 Neum-Stolac utrošeno je skoro 89 miliona KM.

Izgradnjom ove moderne ceste riješen je problem saobraćajne povezanosti obale Jadranskog mora i područja Neuma s ostatkom Hercegovine, a time i cijele BiH, što će pozitivno utjecati na konkurentnost privrede Neuma i Stoca. Ovo se posebno odnosi na građenje smještajnih objekata i hotela koje je do sada bilo limitirano zbog nemogućnosti prijevoza materijala zahvaljujući katastrofalnoj putnoj infrastrukturi, ali i zbog kompleksnih procedura za prelazak preko granica s Hrvatskom, poreza, carina itd.