Od mora do Save: Top 5 najposjećenijih gradova u Bosni i Hercegovini

1. Na prvom mjestu liste najposjećenijih gradova u Bosni i Hercegovini svakako je Sarajevo – “Olimpijski grad”, ekonomski, kulturni, naučni, obrazovni, politički i trgovački centar Bosne i Hercegovine; poznat i kao “evropski Jerusalem”.

Sebilj- simbol Sarajeva

2. Mostar – “Grad na Neretvi”, jedna je od najvažnijih turističkih destinacija u BiH s nadaleko poznatim Starim mostom, koji se zajedno sa starim dijelom grada nalazi na UNESCO-ovom spisku svjetske baštine.

Stari most u Mostaru

3. Banja Luka – “Zeleni grad” sa znamenitostima poput džamije Ferhadije, Hrama Hrista Spasitelja i tvrđave Kastel. Posljednjih godina slovi kao grad sa najkvalitetnijom ponudom za noćne izlaske u BiH.

Hram Hrista Spasitelja u Banjoj Luci

4. Bihać – s rijekom Unom i njenim vodopadima, koji se nalaze unutar Nacionalnog parka Una, predstavlja nezaobilaznu turističku destinaciju kako za domaće, tako i za strane turiste.

Rijeka Una noću, Bihać

5. Neum, jedini bh. grad na moru tokom ljetne sezone jedan je od najposjećenijih gradova u Bosni i Hercegovini. Izgradnja i puštanje u promet ceste koja ga preko Stoca povezuje sa unutašnjošću BiH otvorila je Neumu nove perspektive i svakako povećala interes bh. ali i stranih turista za posjetu bh. obali koja ima stratešku poziciju na Jadranu. Boraveći u Neumu turisti imaju mogućnost obići neke od svjetskih turističkih destinacija udaljenih samo sat do sat i po vožnje. Dubrovnik, Korčula, Split, Makarska rivijera…

Zalazak sunca, Neum