Frizerska umjetnica i šampion: Amna Bašić državna prvakinja na takmičenju u Cazinu

Da frizeri nisu samo majstori koji se bave kosom, šišanjem ili koloringom, već da su pojedinci iz ove branše vlastiti posao pretvorili u umjetnost kojom osvajaju svjetske frizerske scene, dokaz je dvadesetogodišnja Sarajka Amna Bašić. Na osnovu njenih godina pretpostavilo bi se da je tek na početku svoje frizerske karijere. Međutim, kad se pogleda samo dio njene biografije, jasno je da je na brojnim takmičenjima na kojima je učestvovala osvojila, što bi se reklo, sve što se može osvojiti.

Posljednji u nizu uspjeha ove mlade frizerske umjetnice specijalizirane za svečane ženske frizure je titula šampiona Bosne i Hercegovine koju je osvojila na najznačajnijoj frizerskoj manifestaciji u državi koja je okupila više od 100 učesnika, vrhunskih frizera iz naše zemlje, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Turske.

FOTO: Državno prvenstvo frizera i kozmetičara BiH, Cazin 2022.

Državno takmičenje frizera i kozmetičara BiH je održano u Cazinu uz generalno pokroviteljstvo Grada Cazina, u organizaciji Saveza frizera u BiH i domaćina iz Asocijacije frizera i kozmetičara Unsko-Sanskog Kantona u kojem je Amna osvojila tri prva mjesta u seniorskoj ženskoj konkurenciji. Ovaj posljednji uspjeh je Amni donio titulu seniorskog državnog prvaka Bosne i Hercegovine. U muškoj konkurenciji ovogodišnji seniorski državni prvak je Mirfet Hašić iz Velike Kladuše.

Ljubav prema kosi kao kistu kojim slika svaki put iznova neponovljive ženske frizure za svečane prilike, Amna je, kako kaže, naslijedila od majke. Njeno oko za perfekcionizam i vrijedne ruke ne bi bili dovoljni da nije bilo stručnog usavršavanja koje je započela sa trenerom Rifetom Hukelićem još kada je bila djevojčica od petnaest godina.

FOTO: Šampionski rad Amne Bašić

Ova mlada i talentirana djevojka iza sebe ima zapažene rezultate sa državnih, regionalnih i svjetskih takmičenja. Evo šta, između ostalog, stoji u dijelu njene biografije.

Na Svjetskom takmičenju frizera 2021.  (online) kao jedini takmičar iz Bosne i Hercegovine Amna ostvaruje plasman 5. mjesto.

Svjetsko takmičenje frizera 2020. (online), 6. i 7. mjesto. Na ovom takmičenju broj učesnika bio je najveći u historiji takmičenja koja seže do davne 1946. godine.

Svjetsko takmičenje u Parizu 2019., plasman na 11. mjesto u biti predstvalja 1. mjesto poslije kineskih takmičara koji su zauzeli prvih 10 mjesta. Svojim plasmanom je timu Bosne i Hercegovine obezbijedila 4. mjesto.

Na Državnom prvenstvu frizera 2019. u Tuzli osvaja 1. mjesto kada je proglašena juniorskim državnim šampionom.

Otvoreno prvenstvo frizera, Srbija 2019., Novi Sad, 2. mjesto sa dva rada kada se takmičila kao sedamnaestogodišnjakinja u konkurenciji seniora sa ukupnim plasmanom drugoplasirane.

Svjetsko prvenstvo frizera 2018. u Parizu. Plasman: 1. mjesto i Zlatna medalja u juniorskoj konkurenciji (OMC HAIR-WORLD). Ovim plasmanom Amna je timu Bosne i Hercegovine obezbijedila zavidno treće mjesto. Godinu ranije 2017. Kada je Amna imala svega 15 godina je na istom svjetskom takmičenju osvojila je 6. Mjesto.

Državno prvenstvo frizera 2018. u Banjoj Luci osvojeno 2. mjesto

Otvoreno prvenstvo frizera u Srbiji 2018., Beograd, 2. mjesto u juniorskoj konkurenciji.

Svjetsko prvenstvo frizera 2017. u Parizu, 6. mjesto kada se Amna prvi put takmičila sa svega 15 godina.

S obzirom na aktuelnu titulu državnog prvaka za Amnu slijede mjeseci napornog rada, treninga i odricanja kako bi obezbijedila učešće na najprestižnijem svjetskom prvenstvu pod okriljem OMC HAIR-WORLD koje se 10. septembra ove godine održava u Parizu kada, kako kaže, planira šesti put predstavljati boje Bosne i Hercegovine.

FOTO: Amna Bašić

Pored vrijednog rada i odricanja koji stoje iza ove talentirane mlade djevojke, bilo je potrebno za sva pobrojana takmičenja i postignute rezultate obezbijediti i resurse kako bi njen nestvarni talent svijet imao priliku vidjeti. Za jednog frizera njenog ranga sama priprema za takmičenje podrazumijeva značajna materijalna sredstva koja je do sada obezbjeđivala zahvaljujući porodici i malobrojnim sponzorima.

Kao i svaki individualni sport i ovaj, kako se granice pomjeraju, zahtijeva pored samoinicijativnih sponzora i sistemsku podršku koja bi bila dodatna motivacija da ovu zemlju koja je svojevrsni rasadnik talenata predstavljaju upravo mladi u njenom najljepšem svjetlu.

(Present, A. L.)