Njegovo veličanstvo Dubrovnik: Slavna prošlost i ljepota koja oduzima dah svjetskim elitama

Ljeto možda jest najomiljenije vrijeme za posjetu Dubrovniku, ali oni koji su ga posjetili izvan sezone otkrili su da je Dubrovnik tokom proljeća jedan od neotkrivenih dragulja Evrope. Evo i 10 razloga zašto.

Prekrasno je – i toplo! U proljeće je klima u južnoj Dalmaciji dosta umjerenija nego sjevernije uz obalu, a svakako daleko toplija nego, naprimjer, u Velikoj Britaniji i Skandinaviji. Samo jedan kratki let preobrazit će vašu zimsku bajku u prve prizore ljeta.

Izbor je letova fantastičan. Dubrovnik je nekoć bio lako dostupan samo ljeti, ali posljednjih godina uložen je veliki trud u borbu protiv takve sezonalnosti. Sad je ovaj grad povezan sa sve većim brojem odredišta od marta do decembra, a cijene su često pristupačne. Provjerite i sami.

Hiljadugodišnja arhitektura. Dođete li u proljeće, uživat ćete u nešto drugačijem iskustvu grada ogoljenog na njegov izvorni kamen prije nego što se mnogi restorani otvore za sezonu. Predivno autentično iskustvo.

Priroda, priroda i priroda. Stari grad Dubrovnik očarava, ali jednako su očaravajuće i prirodne ljepote oko njega. Birajte između spokoja Lokruma, veličanstvenog arboretuma u Trstenom i mističnog otoka Mljeta, čiju polovicu površine pokriva nacionalni park.

Hrana! Zdrava mediteranska prehrana temelji se na svježim sezonskim proizvodima, a jelovnik u proljeće znatno se razlikuje od ostalih doba godine. Među mnogim draguljima koje svakako ne smijete propustiti svakako je i sezona divljih šparoga. A ako ste ljubitelj kamenica, obavezno posjetite mjesni festival, Dan malostonske kamenice.

Opustite se i pomladite. Usporeniji ritam života u proljeće savršeno je okruženje za opuštajući spa i wellness odmor. Dubrovački Vrtovi Sunca nude niz spa i wellness mogućnosti, uključujući privatnog trenera u resortu uz jutarnje trčanje ili šetnju, a umirujuće masaže samo su jedna od mnogih spa blagodati.

Istražite vinograde. Hrvatska ima 130 autohtonih sorti grožđa, uključujući izvorni Zinfandel, a dubrovačka regija dom je nekima od najboljih, uključujući moćnu crnu sortu plavac mali s poluotoka Pelješca te bijele sorte grk i pošip s otoka Korčule. Posjeti vinogradima u proljeće otkrivaju neke dodatne čarobne okuse Dubrovnika.

Razgledavanje u ležernom vlastitom ritmu. S njegovim veličanstvenim starim zidinama, žičarom do brda Srđ, zadivljujućim Stradunom i labirintom sporednih uličica, Stari grad Dubrovnik prekrasno je doživjeti u ležernom ritmu, u organiziranom obilasku ili samostalno. Jednostavno doživite njegovu zadivljujuću stoljetnu povijest tempom koji vama odgovara.

Ljudi. Turizam uključuje česte kontakte s ljudima. U proljeće, kada imaju najviše vremena nakon opuštajuće zime i prije nego što počne glavna sezona, družite se s lokalnim stanovnicima i upoznajte njihov način života.

Jadransko more. Postoji li bolji razlog za dolazak u Dubrovnik, neovisno o razdoblju godine? Jedno od najčišćih mora na svijetu, Jadransko more, ujedno pruža i jedan od najljepših pogleda u Evropi, posebno iz povijesnog Dubrovnika ili uz koktel ili opušteni doručak u Dubrovačkim Vrtovima Sunca. Sezona kupanja možda i ne počinje za sve u proljeće, ali ljepoti Jadrana možete se diviti i s obale.