Investitor iz Njemačke planira otvoriti tvornicu metalskih proizvoda u Prozor – Rami

Općina Prozor – Rama završila je proceduru kupovine zemljišta za Poslovnu zonu Izlaz, od nešto više od 300 hiljada kvadratnih metara u vrijednosti od skoro 93.500 KM.

Zemljište je Općina kupila od države Bosne i Hercegovine, nakon razgovora sa njemačkom firmom iz Regensburga za otvaranje tvornice metalskih proizvoda.

Procedura je započela na Općinskom vijeću, koje je dalo saglasnost na prijedlog načelnika Joze Ivančevića da se uđe u razgovore i potpisivanje ugovora u vezi sa pokretanjem tvornice i davanje poticaja.

Općinsko vijeće utvrdilo je interes izgradnje dijela Poslovne zone Izlaz, čija je gradnja u skladu sa prostorno – planskom dokumentacijom, odnosno prostornim planom Općine, te se ovom odlukom pristupilo potpunom izvlaštenju nekretnine.

“Već neko vrijeme vodimo ozbiljne razgovore s firmom iz Njemačke, tačnije, iz Regensburga, o otvaranju pogona u našoj općini. Nakon saglasnosti Općinskog vijeća dogovoreno je da se tvornica izgradi u Poslovnoj zoni Izlaz te smo u tu svrhu od države Bosne i Hercegovine otkupili zemljište. Narednih dana planiramo potpisivanje ugovora o daljim radovima, odnosno pripremi zone za postavljanje pogona s direktoricom Snježanom Köpruner. Drago nam je da sve ide prema predviđenom planu te s jeseni očekujemo početak rada tvornice”, kazao je Jozo Ivančević, načelnik Općine Prozor – Rama.