Antalija kao biser Turske: Savršeno mjesto za odmor duše i tijela

ANTALIJA- Beskrajno morsko plavetnilo, 300 sunčanih dana godišnje, duge pješčane plaže, luksuzni hoteli i zelenilo koje osvaja. Sve ovo čini Antalijsku regiju u Turskoj savršenim mjestom za odmor duše i tijela.

Današnja turska rivijera zauzima najljepši dio ne samo Euroazije, već i Evrope. Obale Turske dodiruju čak četiri mora: Crno, Mramorno, Egejsko i Sredozemno, i ovo šarenilo morskih voda pogoduje turistima i s najprobirljivijim ukusom.

Antalijskom regijom su protkani orijent, tradicija i moderni život te ljepote gradova poput Kemera, Sidea, Alanje, Antalije i Beleka.

Nadasve poznati turski bazari su prisutni u svakom mjestu, a nude pregršt šarenila i stotine malih radnji u kojima svako može pronaći nešto za sebe, a interesantno je da u većini radnji prodavci suvenira razumiju naš jezik.

Bazar vas potpuno uvuče u svoj svijet i naprosto ne možete da odolite a da ne kupite barem jednu sitnicu za sebe ili svoje najdraže. Nakon u vašu korist završenog cjenkanja na izlazu vam ljubazni prodavač najčešće pokloni maleni broš, na kojem vise perlice koje vas, kako oni ističu, čuvaju od loše energije.

Pored radnji sa suvenirima i posuđem, tu su i one koje slobodno možemo nazvati slatka bajka. Rahatlokumi svih boja, oblika i ukusa, tahan halve, ušećereni bademi te još pregršt poslastica vas mame sa polica. U takvim radnjama za četiri evra možete da kupite nekoliko kutija rahatlokuma te ponesete sa sobom dio Turske.

Kad spominjemo poslastice, onda moramo i kultni napitak.

Mnoge knjige su napisane o turskoj kafi, ali čaj je, s druge strane, glavni izvor kofeina za Turke. Na bazarima je sasvim prirodno vidjeti prodavce koji uprkos vrtoglavoj temperaturi od 47 stepeni sjede ispred svojih klimatizovanih radnji i piju čaj.

On se priprema na poseban način, a pije iz malih, providnih čaša, tako da mu se vidi tamnocrvena boja. Ispijanje čaja je toliko važan dio radnog dana da će bilo kakva nestašica svježeg čaja izazvati ozbiljan pad produktivnosti.

U razgovoru sa trgovcima na bazaru saznat ćete da vruća tekućina u tijelu zapravo pomaže da se ono rashladi.

“Kad pijemo topli napitak, naši živci i mozak dobijaju obavijest da je u tijelo ušlo nešto toplo. Tada mozak uključuje naš prirodni rashladni uređaj: znojenje. Iako znojenje ne izgleda kao neka sreća, isparavanjem znoja tijelo se hladi. Jednostavno!”, kazao je Mehmed, jedan od trgovaca.

FOTO: Present (Canva.com)

Nešto malo izvan glavnih šetališta, dok uživate u prelijepom ambijentu kuća i manjih zgrada, ulazite u raj na zemlji. Kao da ste iz jednog dijela svijeta ušli u nestvarni, u kojem se prostiru hotelski kompleksi kojima nema kraja sa božanstvenim plažama.

Svi hoteli su na bazi all inclusive i gostima nude sve što im je potrebno. Samim ulaskom u ove hotele možete potpuno da zaboravite na vaš novčanik, jer nakon uplaćenog aranžmana za vas je unutar kompleksa sve dostupno – od hrane i pića koji se poslužuju non-stop, pa sve do tobogana, kino-dvorana, sala s igricama, diskoteka, pa čak i malih pozorišnih scena gdje osoblje hotela svaku večer priprema poseban sadržaj za svoje goste.

Sama ponuda i broj hotela u ovoj regiji govore o tome koliko je Turska uspjela podići turizam na visoke grane, skoro do savršenstva, te se s razlogom ubraja u top destinacije koje treba posjetiti. Jedino što bi se moglo zamjeriti ovim kompleksima jeste slab internet, takođe osoblje nešto slabije govori engleski jezik, ali razumjeće vas dovoljno kako biste se sporazumjeli za osnovne potrebe.

Zanimljiva činjenica je da Turska sama proizvodi 95, pa čak i 97 odsto proizvoda – od paradajza, paprika i peršuna, banana, do sira i svega što treba hotelima. Ostalih tri odsto uglavnom su uvozni sirevi i vina. Zbog toga nije neobično vidjeti plastenike koji se prostiru duž cijele regije.

U svojoj ponudi fakultativnih izleta turistička ponuda agencije “Fibula” je raznovrsna, te svako može da pronađe nešto za sebe, od adrenalinskih izleta do odlazaka na predstave, istorijskih obilazaka i posjeta raznim znamenostima.

“Anadolske vatre”

Osnovni koncept ove nezaboravne predstave je susret civilizacija na teritoriji Anadolije. Kroz muziku i igru, sintezom klasičnog i modernog plesa, propraćenog fantastičnom kostimografijom i koreografijom, izvođači vas potpuno uvuku u svoj svijet gdje svjedočite susretu istočnih i zapadnih civilizacija. Predstava se održava u “Glorija Aspendos areni”, gdje 120 igrača publici pokloni dva nezaboravna sata sklada, plesa i muzike.

Avantura žičarom

Ovo je još jedna neizostavna destinacija za sve one željne adrenalina. U prirodnim ljepotama, dolinama, divljim životinjama i nezaboravnom pogledu na Sredozemno more možete uživati penjući se najmodernijom i najdužom evropskom žičarom. Ona će vas dovesti na 2.365 metara nadmorske visine, te u prekrasnom pogledu možete uživati sa najvišeg vrha planinskog vijenca Taurus.

“Starcraft” – brod zabave

Ukoliko ste raspoloženi za lude zabave, plovidba brodom “Starcraft” je pravi izbor. Cjelodnevno krstarenje obalama Mediterana možete da dobijete za 40 evra, te uz lude pjena partije na brodu i pauze za kupanje upoznaćete se sa pećinama Alanjskog poluotoka.

(Present, Nezavisne)