Frizeri najavljuju poskupljenje: Koliko će šišanje koštati u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci?

Frizeri i kozmetičari iz Bugojna odlučili su podići cijene svojih usluga.

Oni su održali višesatni sastanak, nakon kojeg su donijeli odluku da će podići cijene usluga za 25 posto, a, kako su rekli, zbog rasta cijena repromaterijala koji koriste, te svih energenata i komunalija.

Prema svemu sudeći, i njihove kolege iz cijele BiH isto će uraditi vrlo brzo.

  • Kada je u pitanju muško šišanje sa pranjem kose, ono će ostati 15 KM, ali ćemo morati podići cijene za žene jer su poskupjeli svi repromaterijali koje koristimo – kaže mostarski frizer Miralem Demirović.

Sarajevski frizer Elvir Bajrić, koji brine o imidžu brojnih bh. javnih ličnosti, dodaje da je sve poskupjelo, tako da vlasnici frizerskih i salona ljepote moraju razmišljati o ovoj nepopularnoj odluci.

  • Samo šišanje nije problem, ali ostale usluge već jesu. Za šišanje nam trebaju samo makaze, ali kada su u pitanju farbanja i ostale usluge, one su nešto drugo. Nama su dobavljači podigli cijene i mi ako želimo sačuvati radna mjesta, moramo isto uraditi. Još veći problem je rad nacrno i šišanje po stanovima. Nažalost, nadležni to nisu riješili na pravi način – kaže Bajrić.

Dragica Arsić, predsjednica Udruženja frizera i kozmetičara Banja Luka, ističe da su sa članovima razgovarali o temi poskupljenja.

  • Više nije u pitanju samo repromaterijal, nego i struja i voda. Mi plaćamo industrijske cijene. Kada dodamo činjenicu da imamo daleko manje posla, svi ćemo morati poskupjeti 25 posto. Da li ćemo nakon toga imati posla, to je pravo pitanje. Činjenica je da svi ljudi grcaju u finansijskim problemima i pitanje je da li će ići kod frizera. Šišanje za muškarce u Banjoj Luci je od 10 do 15 KM, za žene je skuplje i zavisi od dužine kose – kaže Arsić.

Enes Mustačević, predsjednik Kluba frizera i kozmetičara Tuzla, govori da svi imaju slobodu formiranja cijena.

  • Svako može dizati cijene koliko misli da je dovoljno ili da toliko vrijedi. Naš glavni problem su kolege i kolegice koje rade nacrno. Oni su ti koji našu uslugu omalovažavaju. Zbog novih poskupljenja neki saloni su već podigli cijene za 10 ili 20 posto . U Tuzli nikad nismo bili kolegijalni i nismo imali istu cijenu šišanja. Ona je bila od 3 do 10 KM – kaže Mustačević.