Šta će dobiti Bosna i Hercegovina otvaranjem pregovora o članstvu u EU

Nakon što je Bosna i Hercegovina 2022. godine uspješno dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, sada se s nestrpljenjem očekuje sljedeći veliki korak u procesu integracije – otvaranje pregovora o članstvu.

Očekivanja su usmjerena ka martu, kada bi Evropska unija mogla donijeti pozitivnu odluku koja bi za Bosnu i Hercegovinu značila početak nove faze u približavanju punopravnom članstvu.

Ovaj trenutak predstavlja ključni preokret u procesu integracije, otvarajući vrata brojnim mogućnostima i prednostima, dok su sve oči bh. javnosti uprte u vladajuću koaliciju na nivou BiH koja već tokom ove sedmice treba usvojiti zakone, a koje je kao ključne uvjete pred njih stavila EU.

Otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji predstavlja značajan korak naprijed za zemlje koje teže integraciji u EU. Ovaj proces ne samo da označava napredak u ispunjavanju kriterija potrebnih za članstvo, već donosi i brojne konkretne benefite za zemlju i njene građane. Istražili smo deset ključnih prednosti koje Bosna i Hercegovina može očekivati otvaranjem pregovora o članstvu u EU:

1. Intenziviranje reformi: Otvaranje pregovora znači početak detaljne evaluacije i usvajanja EU zakonodavstva (acquis communautaire), što podstiče brže i dublje reforme u svim sektorima društva.

2. Pristup većim fondovima EU: Otvaranjem pregovora, Bosna i Hercegovina može dobiti pristup većim i specifičnijim fondovima EU koji su namijenjeni za pomoć u procesu prilagođavanja EU standardima i normama.

3. Veća ekonomska integracija: Pregovori o članstvu otvaraju put ka većoj ekonomskoj integraciji s EU, uključujući lakši pristup jedinstvenom tržištu, što može znatno poboljšati trgovinske odnose i privući investicije.

4. Podrška za strukturne i institucionalne reforme: Kroz pregovarački proces, EU pruža tehničku pomoć i podršku za potrebne strukturne i institucionalne reforme, što direktno doprinosi jačanju domaćih institucija.

5. Poboljšanje pravne sigurnosti i vladavine prava: Kako pregovori napreduju, postoji snažan fokus na reformu pravosudnog sistema, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, što dovodi do jačanja pravne sigurnosti i vladavine prava.

6. Jačanje demokratskih institucija: Proces pregovora zahtijeva dalje jačanje demokratskih institucija, transparentnosti i odgovornosti vlasti, čime se podiže kvalitet demokratije i političkog sistema u zemlji.

7. Povećanje standarda u oblasti zaštite okoliša: EU stavlja veliki naglasak na zaštitu okoliša, što znači da će Bosna i Hercegovina morati uskladiti svoje zakonodavstvo s EU direktivama, rezultirajući poboljšanjem kvalitete okoliša.

8. Socijalni razvoj i kohezija: Pregovori podrazumijevaju usklađivanje sa socijalnim politikama EU, što može dovesti do poboljšanja u oblastima socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja.

9. Povećanje konkurentnosti ekonomije: Proces pregovora i prilagođavanja EU standardima pomaže unapređenju konkurentnosti domaćih preduzeća, potičući inovacije i poboljšanje kvaliteta proizvoda.

10. Jačanje regionalne i međunarodne pozicije: Otvaranjem pregovora, Bosna i Hercegovina poboljšava svoju regionalnu i međunarodnu reputaciju, što može pozitivno utjecati na vanjskopolitičke odnose i regionalnu saradnju.

Otvaranje pregovora o članstvu sa EU predstavlja ključni moment u procesu integracije, signalizirajući spremnost i sposobnost zemlje da preduzme neophodne korake ka ispunjavanju strožijih standarda i normi koje članstvo u EU zahtijeva.