Francuski Vogue uzburkao javnost: Promoviranje marame, dok su muslimanke zbog toga progonjene

Svjetski poznati magazin Vogue, ovoga puta sa sjedištem u Francuskoj, našao se na meti kritika nakon objave kojom su, kako tvrdi javnost, pokazali svoje licemjerje.
Na svom profilu podijelili su fotografiju manekenke Julie Fox sa maramom na glavi, pohvalivši njen izgled unatoč ograničenjima ove zemlje po pitanju vjerskih pokrivala.

Julijin “modni izričaj” magazin je popratio natpisom “da marami”, a ispod nje je ubrzo stigla lavina oštrih komentara nakon koje su promijenili svoj opis.

Optuživši ih za licemjerje, korisnici su se složili kako je ovo čist primjer duplih standarda, jer dok su muslimanke u ovoj zemlji zbog marame svakodnevno izložene agresiji i pritisku zbog nošenja iste, nemuslimanke su slobodne da se na isti način “modno izraze”.
Objava je došla samo nekoliko dana nakon što je francuski senat izglasao zabranu nošenja hidžaba sportistkinjama jer, kako tvrdi desničarska stranka Les Republicains “marame potkopavaju francuske vrijednosti i ugrožavaju sigurnost sportista”.

“‘Da za maramu’, ta rečenica zvuči tako jednostavno, no mi i dalje za nju molimo, čekamo i maštamo”, izjavila je manekenka i aktivistica Hanan Houachmi.

Francusko-marokanska manekenka naglasila je kako se hidžab gleda kao dodatak koji se može nositi kao dio trenda, no kada je riječ o vjeri, francuska vlada vidi ga kao “uniformu terorista”.

https://www.instagram.com/p/CZRgfHtgCHk/?utm_source=ig_embed&ig_rid=844d67a7-dad9-4f73-b372-255c1b8c6b1d

“Wow, bjelkinja koja zbog trenda nosi maramu dobije ‘da marami’, dok muslimanka koja nosi istu zbog svojih uvjerenja dobija diskriminaciju i zabranu. Sjajan posao”, napisao je neko.

Jedan od komentara istakao je kako je ovim Vogue pokazao “licemjerje u najboljem izdanju”.

“Sasvim je nekorektno kontrolirati ženska tijela u onome što mogu ili ne mogu nositi”, naveli su.

Komentari onih koji su se oglašavali na ovaj nepromišljeni, ili možda čak i provokatorski potez, nisu se prestale nizati, a neki su iznijeli i s čime se svakodnevno suočavaju.

“Ljudi su mnogo puta pokušavali da skinu moj hidžab na ulici. To je tako neljudski”, rekla je mlada muslimanka.

“Tako sam uzbuđena jer ću ih otpratiti poslije ovakve sramote”, “‘Da maramama? Zašto to ne kažete francuskim vlastima”, “U Francuskoj je hidžab ilegalan, ali marama za glavu je trend”, “Koja ironija promoviranja pokrivala za glavu dok tolike muslimanke zbog iste ispaštaju”, “Jako pametno”, nizali su se komentari.
Inače, Francuska je u aprilu 2011. godine postala prva zemlja u Evropi koja je na javnim mjestima zabranila pokrivala kojima muslimani prekrivaju određene dijelovi tijela.

(Klix)