Otkriveno u kakvom je stanju lavić koji je uhvaćen kod Budve

Nakon višednevne potrage lavić je juler uhvaćen kod Budve i u dobrom je stanju, piše Telegraf.rs.

Lavić ima lavovski apetit i u boljem je stanju nego što je bio jučer, kada je pronađen iscrpljen nakon višednevnog tumaranja po naseljima u okolini Budve.
“Jede, hidrira se, spava, osjeća se dosta dobro”, rekao je Aleksandar Dragičević, građanski i ekološki aktivista.

Dolazak stručnjaka
Mladunče lava je, kako kaže Dragičević, i sinoć i jutros gledao tim veterinara iz Crne Gore, a očekuje se i dolazak stručnjaka iz Holandije i Nemačke, koji će pomoći u daljem zbrinjavanju životinje.

“U pitanju su stručnjaci za lavove. Doći će njih dvoje, kako bi pomogli pri zbrinjavanju ove životinje, pregledu i oko cijele procedure. Centar za zaštitu i proučavanje ptica je svojim internacionalnim kontaktima omogućio tu podršku od strane internacionalnih organizacija za zaštitu životinja, u ovom slučaju velikih mačaka”, kaže on.

Upravo ti stručnjaci bi trebalo da daju i bolji uvid u zdravstveno stanje lavića koji je postao zvijezda u čitavom regionu.

Trenutno se, osim provjere njegovog zdravstvenog stanja, radi i na rješenju kako da se lavić udomi, odnosno da mu se pronađe adekvatan smeštaj, za početak u Crnoj Gori, a potom i u inostranstvu.

Sada je na sigurnom
“Lavić je sada na sigurnom, o njemu se brinu 24 sata dnevno, ima i svoje obezbeđenje, tako da je on sad sigurno i dobro”, rekao je on.

Plan je da lavić jednog dana bude smješten u što prirodnijem okruženju. Iako se priča o povratku u prirodno stanište, u slučaju ovog ljepotana će to biti teško, jer je od malena odgajan kao ljubimac.

“Zbog toga bi bilo veoma teško da ponovo živi u divljini. Lavovi obično do druge godine žive i uče uz majku, kako se lovi i sve, što ovde nije bio slučaj. Najbolja opcija za njega je da bude smješten u nekom od prihvatilišta za lavove, gdje postoje prostranstva da se životinja slobodno kreće, ali tu su i veterinari i ljudi koji mogu da pomognu pri hranjenju i sve”, pomenuo je.

Podsjetimo, lavić je uhvaćen u kući u fazi izgradnje u naselju Krapina. Lavića je uočio službenik policije, koji je pozvao predstavnike Agencije za zaštitu životne sredine, nakon čega je životinja uhvaćena.

“Ušao sam da pogledam objekat, i na prvom spratu sam primjetio mladunče lava. Izašao sam i ljudima iz Agencije za zaštitu životne sredine rekao da opkolimo objekat, što smo i uradili. Potom su došli i vatrogasci i u jednoj prostoriji uhvatili lava”, rekao je za Vijesti policijski službenik Božo Zec, koji je uočio mladunče.

Lavić je nestao krajem januara u mjestu Pobori. Iako se prvo prošle nedelje pojavila informacija da je lav pronađen, ispostavilo se da životinja i dalje luta naseljima. Nakon intenzivne i dobro organizirane potrage, životinja je locirana i odvedena na sigurno.