Procurili tajni dokumenti: Šta NATO i SAD nude Rusiji

Španski list “El Pais” objavio je tajna dokumenta o dogovoru Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a, u kojima se navodi da su ključni zahtjevi Rusije u vezi širenja NATO bloka na istok formalno odbačeni.

Međutim, u dokumentima do kojih je došao „El Pais“ navodi se namjera SAD-a i NATO-a da u narednom periodu razgovaraju sa Rusijom o pojedinim zahtjevima, kao i mogućnost saradnje u pojedinim oblastima.

Pisani odgovori na decembarske prijedloge Moskve u velikoj mjeri odražavaju ono što su zapadni zvaničnici javno rekli tokom napetih razgovora.

NATO je okrivio Rusiju za „značajno, ničim izazvano, neopravdano i stalno” vojno jačanje oko Ukrajine i Bjelorusije. Blok je ponovio svoju podršku „pravu drugih država da biraju ili mijenjaju bezbjednosne aranžmane“, odbacivši zahtjev Rusije da Ukrajina ne može postati dio Alijanse.

Negirali da predstavljaju prijetnju za Rusiju

Blok predvođen SAD-om negirao je da predstavlja prijetnju Rusiji i tvrdio da je „pružio ruku prijateljstva“, nudeći Moskvi dijalog nakon završetka Hladnog rata početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Prema dokumentima koja su sada objavljena, NATO nudi opštu transparentnost i mjere za izgradnju povjerenja, kao što su razmjena izvještaja o međusobnim vojnim vježbama, konsultacije, uspostavljanje telefonske linije za civile i ponovno uspostavljanje odgovarajućih misija u Moskvi i Briselu.

Wahington je rekao da je spreman da razgovara o „recipročnim obavezama i Sjedinjenih Država i Rusije da se uzdrže od raspoređivanja ofanzivnih kopnenih raketnih sistema i stalnih snaga sa borbenom misijom na teritoriji Ukrajine“.

Saveznici će ojačati odbrambeni stav ako Rusija napadne Ukrajinu
Što se tiče američkih i NATO snaga u istočnoj Evropi, njihovo trenutno raspoređivanje bilo je „ograničeno, proporcionalno i u potpunosti u skladu sa obavezama prema Osnivačkom aktu NATO-Rusija“, navodi se u dokumentu, dodajući da će saveznici „ojačati odbrambeni stav“ ako Rusija napadne Ukrajinu.

Amerika je, kako se ističe, spremna da nastavi razgovore o kontroli strateškog naoružanja sa Moskvom, uključujući ograničenja u razmještanju balističkih projektila i nuklearnih bombardera.

Rusija je negirala planove za napad na Ukrajinu i više puta je izjavljivala da vojnu infrastrukturu Zapada duž njenih granica posmatra kao prijetnju. Moskva je u decembru predložila da SAD i NATO potpišu pravno obavezujuće sporazume o tom pitanju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je prvi put govorio o ovoj temi i istakao da su pisani odgovori poslati Moskvi pokazali da Wahington ne poštuje „fundamentalne” bezbjednosne brige Rusije. Slične primedbe u vezi sa zapadnim stavom ranije je iznio i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.